dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Media społecznościowe
Kontakt
Profesor uczelni
- Telefon
- (58) 347 23 71
Wybrane publikacje
-
Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins
W pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS,...
-
The effect of heating and fermenting on antioxidant properties of white cabbage
It is widely believed that natural antioxidants found in food are significantly lost during processing. Nevertheless, it was recently demonstrated that processed fruits and vegetables may retain their antioxidant activity. In the present work, the changes in the overall antioxidant properties as a consequence of fermentation of cabbage and/or heat treatment of cabbage juices and extracts were studied. Fermentation processes as...
-
Effects of Salvia officinalis and Thymus vulgaris on oxidant-induced DNA damage and antioxidant status in HepG2 cells
Salvia officinalis (SO) and Thymus vulgaris (TV) are medicinal plants well known for their curative powers. However, the molecular mechanisms responsible for these abilities of sage and thyme have not been fully understood yet. In this study we investigated the composition and the quantitative estimation of plant extracts, the protective effects of plant extracts against hydrogen peroxide- and 2,3-dimethoxy-1,4 naphthoquinone-induced...
Uzyskane stopnie/tytuły naukowe
-
2019-05-15
Nadanie stopnia naukowego
dr hab. nauki chemiczne (Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych)
wyświetlono 4937 razy