dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska
Employment
- Associate professor at Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
Research fields
e-Learning courses
-
Chemia żywności 2022/2023 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze VII w roku akademickim 2022/2023. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Chemia żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Społeczna rola żywności i żywienia 2021/2022 sem. letni
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia realizujących zajęcia w semestrze 3 w roku akademickim 2021/2022. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot humanistyczno-społeczny Społeczna rola żywności i żywienia. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności
-
Technologia i biotechnologia tłuszczów 2022/2023
-
Społeczna rola żywności i żywienia 2022/2023 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia realizujących zajęcia w semestrze 2 lub 3 w roku akademickim 2022/2023. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot humanistyczno-społeczny Społeczna rola żywności i żywienia. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Biotechnologia ogólna BT 2021/2022
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2021/2022. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia ogólna. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Podstawy Żywienia Człowieka
-
Technologia i biotechnologia tłszczów
-
Biotechnologia ogólna BT 2022/2023
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2022/2023. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i laboratorium z przedmiotu Biotechnologia ogólna. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Analiza żywności 2022/2023 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze VII w roku akademickim 2022/2023. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów:kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 7 semestrze, studiów I stopnia. Kurs obejmuje zajęcia laboratoryjne z przedmiotu. Za kurs odpowiada dr inż. hab. Dorota Martysiak-Żurowska, prof. PG.
-
Chemia żywności 2023/2024 sem. letni
Celem kursu jest przekazanie wiedzy o właściwościach głównych składników żywności, w tym białek, sacharydów i lipidów oraz wody, składników mineralnych i witamin.
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności 2023/24
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 6 semestrze, studiów I stopnia. Kurs obejmuje wykłady oraz zajęcia laboratoryjne Za kurs odpowiada dr inż. hab. Dorota Martysiak-Żurowska, prof. PG.
-
Biotechnologia ogólna BT 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w semestrze 6 w roku akademickim 2023/2024. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i laboratorium z przedmiotu Biotechnologia ogólna. Za kurs odpowiada dr inż. Izabela Sinkiewicz, prof. PG.
-
Biotechnologia i technologia lipidów 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia i technologia lipidów
-
Podstawy Żywienia Człowieka
-
Techniki instrumentalne w analizie żywności
-
Zielone technologie w produkcji żywności
Kurs przeznaczony dla Studentów studiów 1 stopnia na kierunku Zielone technologie,3 rok stadiów, 5 semester. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą o zasadach i kierunkach rozwoju zielonych technologii w aspekcie produkcji żywności. Kurs obejmuje zajęcia wykładowe (30 godzin) oraz laboratoryjne (30 godz.).
-
Biotechnologia i technologia lipidów 2024/25
Kurs przeznaczony jest dla studentów: kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, seminarium i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Biotechnologia i technologia lipidów
-
Analiza żywności 2024/2025 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunku Biotechnologia realizujących zajęcia w roku akademickim 2024/2025. Kurs obejmuje wykłady i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG.
-
Społeczna rola żywności i żywienia 2023/2024 sem. letni
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów II stopnia realizujących zajęcia w semestrze letnim w roku akademickim 2023/2024. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot humanistyczno-społeczny Społeczna rola żywności i żywienia.
-
Analiza żywności 2023/2024 sem. zimowy
Kurs przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia realizujących zajęcia w semestrze 7 w roku akademickim 2023/2024. W ramach tego kursu będzie realizowany przedmiot Analiza żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż.Hanna Staroszczyk, prof. uczelni.
-
Techniki Instrumentalne w Analizie Biocząsteczek
Ćwiczenia laboratoryjne, w trakcie których studenci zapoznają się z zastosowaniem wybranych technik instrumentalnych, takich jak: spektroskopia UV/VIS, spektrofluorymetria, spektroskopia NMR, spektrometria mas, mikrokalorymetria, wiskozymetria, potencjometria i średniociśnieniowa chromatografia cieczowa do badania właściwości i aktywności biomolekuł i biologicznych układów supramolekularnych, w tym białek, kwasów nukleinowych,...
Conducted classes
-
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Safety and quality of sustainable food
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies
-
Engineer Diploma Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Engineer Diploma Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Green technologies in food production
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies
-
Biotechnology and Lipid Technology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Biotechnology and Lipid Technology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Technology and Biotechnology of Fats
Faculty of Chemistry -
Food Quality Assessment
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Msc Diploma Thesis II
Faculty of ChemistryField of study: Biomedical Engineering
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Food quality
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies and Monitoring
-
Technology and Biotechnology of Fats
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Msc Diploma Thesis I
Faculty of ChemistryField of study: Biomedical Engineering
-
Technology and Biotechnology of Fats
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Pre-diploma laboratory
Faculty of Chemistry -
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Technology and Biotechnology of Fats
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis - Inter Applied Chemistry
-
-
-
Food Quality
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies and Monitoring
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Technology and Biotechnology of Fats
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation For Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
FOOD QUALITY
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies and Monitoring
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Pre-diploma laboratory
Faculty of Chemistry
-
-
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
FOOD QUALITY
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies and Monitoring
-
Food Quality
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies and Monitoring
-
Technology and Biotechnology of Fats
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
DIPLOMA LABORATORY WORK
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies and Monitoring
-
DIPLOMA
Faculty of ChemistryField of study: Green Technologies and Monitoring
-
FOOD QUALITY
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection and Management (studies in English)
-
Technology and Biotechnology of Fats
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
FOOD QUALITY
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection and Management (studies in English)
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Instrumental Techiques for Food Analysis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
FOOD QUALITY
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection and Management (studies in English)
-
-
-
FOOD QUALITY
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection and Management (studies in English)
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
FOOD QUALITY
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection and Management (studies in English)
-
-
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Food Quality
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection and Management (studies in English)
-
DIPLOMA
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Food Quality
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection and Management (studies in English)
-
Performing promoter function in doctoral dissertations
-
Małgorzata Puta
dr inż. title conferred on 2019-03-04 by Faculty of Chemistry
Reviewed papers list
-
Wpływ chemicznego sieciowania kolagenu rybiego na właściwości materiałów kolagenowo-celulozowych
- 2016
-
Badanie odporności na utlenianie oleju lnianego tłoczonego na zimno, mieszanki tłoczonego oleju arachidowego z rafinowanym olejem rzepakowym oraz mieszanki rafinowanych olejów rzepakowego i lnianego.
- 2016
-
Wyznaczenie okresu przydatności do spożycia olejów roślinnych oraz mieszanek olejów dostarczonych przez ZT "Kruszwica" S.A.
- 2016
-
Chromatografia wykluczania tłuszczów i produktów ich konwersji bez- i z- oddziaływaniami sorpcyjnymi.
- 2015
-
Badanie odporności na utlenianie wybranych mieszanek olejów oraz oleju rzepakowego typu "virgin"
- 2015
-
Wpływ procesu pasteryzacji i ciśnieniowania na przeżywalność drobnoustrojów w mleku kobiecym.”
- 2013
-
Zafałszowania w żywności .Ocena metodyki analitycznej spektrofotometrycznej zgodnej z normą PN ISO 3496 2000 do oznaczania stężenia barwnej pochodnej hydroksyproliny
- 2013
-
Oznaczanie wybranych związków z grupy hormonów płciowych w próbkach środowiskowych przy wykorzystaniu techniki HPLC - optymalizacja etapu przygotowania próbek do analizy chromatograficznej.
- 2012
seen 3722 times