dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk
Employment
- Associate professor at Department of Chemistry, Technology and Biochemistry of Food
Research fields
e-Learning courses
-
Mikrobiologia żywności
Celem kursu jest zapoznanie studentów z: -mikrobiotą surowców żywnościowych, ich charakterystyką i właściwościami, - źródłami zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności, - wpływem tych zanieczyszczeń na jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów, - sposobami eliminowania zagrożeń mikrobiologicznych i rolę higieny w przemyśle żywnościowym.
-
Technologia utrwalania żywności
Na kursie student zapozna się z założeniami teoretycznymi procesów technologicznych prowadzących do zwiększenia trwałości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych.
-
Funkcjonalne i Bioaktywne Składniki Żywności 2022
Kurs jest uzupełnieniem treści przedmiotu Funkcjonalne i Bioaktywne Składniki Żywności, który realizowany jest w formie wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych i seminariów na semestrze letnim 2022 i dedykowany jest dla Studentów II stopnia sem. 1 kierunku Biotechnologia na Wydziale Chemicznym
-
Mikrobiologia żywności 2024
Na kursie studenci poznają zagadnienia związane przede wszystkim z analizą mikrobiologiczną produktów żywnościowych w zakresie identyfikacji mikroorganizmów powodujących psucie żywności oraz wywołujących zachorowania pokarmowe.
-
Podstawy mikrobiologii środowiska
Celem przedmiotu jest przypomnienie i usystematyzowanie wiedzy dotyczącej mikroorganizmów i ich roli w środowisku oraz poszerzenie wiedzy dotyczącej procesów samooczyszczania w tym potencjału ich zastosowania do konkretnych problemów inżynierskich, np. zapewnienie bezpieczeństwa wody pitnej i oczyszczanie ścieków
-
Technologia utrwalania żywności
W ramach przedmiotu student zapozna się z metodami utrwalania produktów żywnościowych.
-
Technologia utrwalania żywności 2023/2024
Kurs przeznaczony jest dla studentów:kierunek Biotechnologia, specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności (WCh) realizujących zajęcia w 2 semestrze, studiów II stopnia. Kurs obejmuje zarówno wykłady, jak i zajęcia laboratoryjne z przedmiotu Technologia utrwalania żywności. Za kurs odpowiada dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG.
Conducted classes
-
-
FOOD MICROBIOLOGY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
Field of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Biocorrosion of Building Materials
Faculty of ChemistryField of study: Chemistry in Construction Engineering
-
-
-
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Biocorrosion of Building Materials
Faculty of ChemistryField of study: Chemistry in Construction Engineering
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
Field of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of Chemistry -
Implementation of the project "RADIUM"
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
ISB: indywidualne studia badawcze
-
Implementation of the project "RADIUM"
Faculty of Chemistry -
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
Field of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Food Microbiology
Faculty of Chemistry -
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
Field of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Biocorrosion of Building Materials
Faculty of ChemistryField of study: Chemistry in Construction Engineering
-
-
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Implementation of the project "RADIUM"
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
ISB: indywidualne studia badawcze
Field of study: Biotechnology
-
ISB:Zasady Przygotowania Publikacji Naukowej oraz Prezentacji Wyników na Konferencjach Naukowych
Faculty of Chemistry -
ISB:Zasady Przygotowania Publikacji Naukowej oraz Prezentacji Wyników na Konferencjach Naukowych
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
ISB: indywidualne studia badawcze
Field of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Biocorrosion of Building Materials
Faculty of ChemistryField of study: Chemistry in Construction Engineering
-
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Implementation of the project "RADIUM"
Faculty of Chemistry
-
-
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master's thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineering Diploma Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Pre-diploma laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation For Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
DIPLOMA LABORATORY
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Pre-diploma laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
BIOCORROSION
Faculty of ChemistryField of study: Materials Engineering
Specialization: Corrosion Science
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Preparation for Diploma Exam
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Engineer Project
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
DIPLOMA
Faculty of ChemistryField of study: Chemical Technology
Specialization: Organic Technology
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Chemical Technology
Specialization: Organic Technology
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
-
-
Technology of Food Preservation
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Master Laboratory
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
-
Food Microbiology
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
Thesis
Faculty of ChemistryField of study: Chemical Technology
Specialization: Organic Technology
-
DIPLOMA
Faculty of ChemistryField of study: Biotechnology
Specialization: Food Technology, Biotechnology and Analysis
-
-
-
Analysis of Food Impurities
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection Technology
Specialization: Environmental Protection Systems
-
Analysis of Food Impurities
Faculty of ChemistryField of study: Environmental Protection Technology
Specialization: Monitoring and Analysis of Pollutants
-
Reviewed papers list
-
Charakterystyka ekstraktów chloroformowo-metanolowych dwóch gatunków mikroalg: Chlorella vulgaris oraz Spirulina platensis
- Politechnika Gdańska - 2022
-
Badanie wpływu propolisu na błonę i ścianę komórkową Candida spp. oraz zdolność do tworzenia form mycelialnych.
- Politechnika Gdańska - 2022
-
Aktywność biologiczna koniugatów nanonośników z substancjami o aktywności przeciwgrzybowej
- Politechnika Gdańska - 2020
-
Miód jako źródło bakterii wytwarzających metabolity o aktywności przeciwgronkowcowej
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Symulowanie in vitro procesów trawienia w ludzkim układzie pokarmowym.
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Aktywność przeciwgrzybowa nanocząsteczek srebra i miedzi
- Politechnika Gdańska - 2019
-
Wpływ obróbki procesowej na jakość zdrowotną miąższu z śliwek mirabelek
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Wpływ działania wybranych elicytorów na zawartość substancji bioaktywnych w liściach kapusty stanowiących odpady pouprawowe
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Badanie przeciwgronkowcowej aktywności propolisów pszczelich
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Wpływ obróbki procesowej na jakość zdrowotną pestek z mirabelek jako surowca dla przemysłu spożywczego
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Wpływ działania wybranych elicytorów na zawartość substancji bioaktywnych w liściach kapusty stanowiących odpady pouprawowe
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Otrzymywanie enzymatycznych hydrolizatów keratynowych
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Optymalizacja produkcji antybiotyków polienowych w wybranych szczepach Streptomyces spp..
- Politechnika Gdańska - 2018
-
Produkty pszczele jako źródło mikroorganizmów wytwarzających substancje przeciwgronkowcowe
- Wydział Chemiczny PG - 2018
-
Ocena wpływu nowoczesnych technologii utrwalania na jakość prozdrowotną produktów owocowych
- Politechnika Gdańska - 2017
-
Wpływ pasteryzacji LTLT z mieszaniem i bez mieszania na wybrane składniki bioaktywne mleka ludzkiego.
- Politechnika Gdańska - 2017
-
Ocena wpływu nowoczesnych technologii utrwalania na jakość prozdrowotną produktów owocowych
- Politechnika Gdańska - 2017
-
Wpływ pasteryzacji przy użyciu promieniowania mikrofalowego na wybrane składniki mleka ludzkiego
- Politechnika Gdańska - 2015
-
Badanie wpływu flukonazolu na poziom ekspresji genów kodujących transportery wielolekowe oraz Erg11p w komórkach Candida albicans i Candida glabrata
- Politechnika Gdańska - 2014
-
Charakterystyka fenotypowa i molekularna klinicznych izolatów C. krusei.
- Politechnika Gdańska - 2014
-
Otrzymywanie preparatów keratynowych
- Politechnika Gdańska - 2014
-
Porównanie wpływu pasteryzacji metodą Holdera i zastosowania wysokiego ciśnienia w temperaturach ujemnych na wybrane składniki mleka ludzkiego
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Badanie zdolności tworzenia biofilmu przez kliniczne izolaty C. glabrata
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Charakterystyka fizykochemiczna celulozy bakteryjnej
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Badanie aktywności przeciwgrzybowej wybranych olejków eterycznych
- Politechnika Gdańska - 2013
-
Charakterystyka fenotypowa i genotypowa klinicznych izolatów z rodzaju Candida albicans
- Politechnika Gdańska - 2012
-
Wpływ chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania mleka ludzkiego w warunkach domowych na wybrane parametry określające jego jakość
- Politechnika Gdańska - 2012
-
Wpływ mikrokapsułkowania oleju w żelatynowych otoczkach na jego stabilność oksydatywną podczas przechowywania
- Politechnika Gdańska - 2012
-
Otrzymywanie aureocyny A53 w układzie ekspresyjnym Escherichia coli
- Politechnika Gdańska - 2012
seen 4674 times