prof. dr hab. inż. Maria Sadowska
Employment
Business contact
- Location
- Al. Zwycięstwa 27, 80-219 Gdańsk
- Phone
- +48 58 348 62 62
- biznes@pg.edu.pl
Contact
- marsadow@pg.edu.pl
Publication showcase
-
Preparation and characterization of genipin cross-linked porous chitosan–collagen–gelatin scaffolds using chitosan–CO2 solution
Novel porous scaffolds composed of chitosan, collagen and gelatin were prepared by the multistep procedure involving final freeze-drying and characterized. To eliminate the need for residual acid removal from the material after drying, carbon dioxide saturation process was used for chitosan blend formulation. The use of CO2 for chitosan dissolution made the scaffold preparation process more reproducible and economically sustainable....
-
The influence of different acids and pepsin on the extractability of collagen from the skin of Baltic cod (Gadus morhua)
Zastosowano 5,0 M roztwory kwasu cytrynowego, mlekowego, octowego oraz 0,115 M roztwór kwasu solnego. Kolagen z całych skór ekstrahowano w 4 st.C odpowiednimi kwasami (1 : 6, w/v) w czasie 24, 48 i 72 h. Stwierdzono, że kwas solny jest najmniej efektywnym rozpuszczalnikiem kolagenu spośród użytych kwasów. W zastosowanych warunkach doświadczeń maksymalnie można wyekstrahować kwasem cytrynowym 60 % kolagenu, kwasem octowym i mlekowym...
-
Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone
Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko...
Obtained scientific degrees/titles
-
2009-12-30
Obtained science title
prof. dr hab. inż. Food science (Agricultural sciences)Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
seen 1771 times