A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables
Abstract
Celem badań było oszacowanie właściwości przeciwutleniających wybranych warzyw spożywczych w stanie surowym: czosnek (Allium sativum L), biała, żółta i czerwona cebula (Allium cepa L), czerwony i zielony pieprz (Capsicum annuum L.) oraz biała kapusta (Brassica oleracea var. capitata f. alba) zbieranych w ciągu tego samego roku z różnych regionów geograficznych i stref klimatycznych. W badaniach odpowiednich ekstraktów metanolowych wykorzystano takie testy jak DPPH, FRAP, ABTS, CUPRAC.
Citations
-
6 8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
9 2
Scopus
Authors (9)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
no. 228,
pages 903 - 911,
ISSN: 1438-2377 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Gorinstein S., Park Y., Heo B., Namieśnik J., Leontowicz H., Leontowicz M., Ham K., Cho J., Kang S.: A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 228, nr. iss. 6 (2009), s.903-911
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1007/s00217-008-1003-y
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 115 times