Analiza składu fazy gazowej wytwarzanej podczas fermentacji ciemnej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Analiza składu fazy gazowej wytwarzanej podczas fermentacji ciemnej

Abstract

Fermentacja ciemna umożliwia otrzymywanie bio-wodoru z substratów pochodzenia biologicznego, np. z biomasy ligno-celulozowej. Kontrola i właściwe sterowanie przebiegiem procesu fermentacji ciemnej wymaga bieżącego monitoringu składu powstającej fazy gazowej. W niniejszej pracy przedstawiono metodykę analizy składu fazy gazowej z wykorzystaniem techniki GC-TCD-FID. Zaproponowana metodyka umożliwia oznaczenie następujących gazów w analizowanej mieszaninie: H2, O2, CH4 i CO2. W pracy zwięźle omówiono metodę fermentacyjnego otrzymywania biopaliw gazowych z surowców ligno-celulozowych. Przedstawiono przykładowe wyniki analizy chromatograficznej próbek gazowych, pobieranych w trakcie fermentacji ciemnej z hydrolizatu ze zmielonej i wysuszonej wierzby energetycznej po wcześniejszej obróbce alkalicznej i hydrolizie enzymatycznej.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 63 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-SA open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
publikacja w in. zagranicznym czasopiśmie naukowym (tylko język obcy)
Published in:
Camera Separatoria no. 9, pages 73 - 81,
ISSN: 2083-6392
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Rybarczyk P., Kucharska K., Pawłowicz R., Kamiński M. A.. Analiza składu fazy gazowej wytwarzanej podczas fermentacji ciemnej. Camera Separatoria, 2017, Vol. 9, iss. 2, s.73-81
Sources of funding:
  • UMO-2014/13/B/ST8/04258
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 146 times

Recommended for you

Meta Tags