Abstract
Artykuł jest przeglądem literatury, dotyczącym wykorzystania polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych lub opakowań do żywności. Omówione zostały właściwości folii z różnych białek i polisacharydów oraz sposoby poprawy ich właściwości użytkowych poprzez modyfikacje fizyczne, chemiczne i enzymatyczne. Przedstawiono również możliwości włączania w matryce polimerową nanonapełniaczy i scharakteryzowano właściwości otrzymanych nanokompozytów polimerowych. Ponadto wskazano możliwości poszerzenia właściwości użytkowych folii z naturalnych polimerów poprzez wprowadzenie dodatkowych substancji, przede wszystkim o aktywności przeciwdrobnoustrojowej.
Authors (4)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (Authors)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
OPAKOWANIE
pages 26 - 36,
ISSN: 0030-3348 - Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Gottfried K., Sztuka K., Staroszczyk H., Kołodziejska I.: Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych // OPAKOWANIE. -., nr. nr 8 (2010), s.26-36
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 2310 times