Comparative characterisation of durian, mango and avocado - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Comparative characterisation of durian, mango and avocado

Abstract

Celem przeprowadzonych badan była ocena właściwości odżywczych i bioaktywnych stosunkowo mało znanych egzotycznych owoców duriana i ich porównanie z parametrami charakteryzującymi powszechnie znane owoce mango i gruszki adwokackiej. W badaniach wykorzystano takie techniki jak HPLC, trójwymiarowa fluorescencja (3D-FL), testy oparte na zastosowaniu rodników (ABTS i DPPH) oraz zaawansowane techniki chemometryczne. na podstawie uzyskanych wyników pomiarów można stwierdzić, że wszystkie trzy rodzaje owoców mają podobne właściwości odżywcze i bioaktywne. na tej podstawie można zalecać stosowanie owoców duriana jako składnik diety w walce z chorobami dietozależnymi.

Citations

  • 3 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 4 7

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY no. 45, pages 921 - 929,
ISSN: 0950-5423
Language:
English
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Poovarodom S., Haruenkit R., Vearasilip S., Namieśnik J., Cvikrova M., Martincova O., Ezra A., Suhaj M., Ruamsuke P., Gorinstein S.: Comparative characterisation of durian, mango and avocado// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 45, nr. iss. 5 (2010), s.921-929
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1111/j.1365-2621.2010.02227.x
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 126 times

Recommended for you

Meta Tags