Emulgatory acylopropylenoglikolowe otrzymywane w układach mikroemulsyjnych - synteza i właściwości - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Emulgatory acylopropylenoglikolowe otrzymywane w układach mikroemulsyjnych - synteza i właściwości

Abstract

W pracy przedstawiono możliwości syntezy emulgatorów acylopropylenoglikolowych na drodze bezpośredniej estryfikacji glikolu propylenowego kwasami tłuszczowymi C12:0 - C18:0 przebiegającej w układzie mikroemulsyjnym w obecności surfaktantów: anionowego dodecylosiarczanu sodu i niejonowego polioksyetylenowanego glikolu etylenowego. Opisano wpływ rodzaju i stężenia surfaktantu, budowy kwasu tłuszczowego użytego w syntezie, temperatury procesu i czasu trwania reakcji na postęp reakcji oraz wartości stałych kinetycznych procesu. Omówiono wpływ obecności związków powierzchniowo czynnych na właściwości powierzchniowe i hydrofilowo - lipofilowe zsyntetyzowanych preparatów. Przedstawiono wyniki badań dotyczące zastosowania uzyskanych emulgatorów do otrzymywania układów zdyspergowanych zawierających w fazie olejowej wybrane tłuszcze roślinne, takie jak tłuszcz shorea, olej mango, olej palmowy i olej sojowy.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Thesis, nostrification
Type:
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Language:
Polish
Publication year:
2011
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 128 times

Recommended for you

Meta Tags