Abstract
Badano substancje o różnych stężeniach należące do czterech klas smaku za pomocą pięcio-kanałowego sensora opartego o elektrody jonoselektywne z różnymi membranami polimerowo-lipidowymi. Stwierdzono, że sensor jest czuły na zmiany stężeń chlorowodorku chininy, kawsu cytrynowego i chlorku sodu, przeciwnie jak w przypadku sacharozy. Na podstawie tych wyników można przypuszczać, że sensor może być zastosowany do roztworów składających się z dwóch substancji nalężących do różnych klas smaku.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language:
- English
- Publication year:
- 2004
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Szwacki J.: Investigation of Taste Substances by five Channel Lipid-Polymer Membrane Sensor.// / : , 2004,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 96 times
Recommended for you
On the new possibility of applying oscillating liquid membrane systems for melecular recognition substances responsible for taste.
- M. Szpakowska,
- E. Płocharska-Jankowska,
- O. B.nagy
2005