Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Cz. I. Ekstrakcja frakcji lipidowej i podstawowe techniki analityczne w analizie fosfolipidów - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Cz. I. Ekstrakcja frakcji lipidowej i podstawowe techniki analityczne w analizie fosfolipidów

Abstract

Fosfolipidy odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Z tego względu zalecane jest ich codzienne dostarczanie wraz z pożywieniem. Ponieważ aktywność biologiczna fosfolipidów uwarunkowana jest budową chemiczną, niezbędne jest zastosowanie technik analitycznych pozwalających na ustalenie pełnego składu fosfolipidów występujących w żywności, uwzględniające nie tylko klasy fosfolipidów determinowane budową ugrupowania hydrofilowego, ale także rodzaj kwasów tłuszczowych występujących w ich strukturze. Określenie wpływu związków lipidowych występujących w organizmie ludzkim na jego funkcjonowanie wymaga poznania ich składu, co umożliwiają analizy ukierunkowane i nieukierunkowane. Obecnie stosowanych jest szereg technik analitycznych pozwalających na jakościowe i ilościowe określenie składu klas fosfolipidów, do których zaliczyć można jedno- i dwuwymiarową chromatografię cienkowarstwową, czy wysokosprawną chromatografię cieczową w układzie faz normalnych lub oddziaływań hydrofilowych. Informacji na temat składu kwasów tłuszczowych występujących w strukturze poszczególnych klas fosfolipidów dostarcza z kolei wysokosprawna chromatografia cieczowa w układzie faz odwróconych oraz chromatografia gazowa.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Analityka: Nauka i Praktyka pages 39 - 46,
ISSN: 1509-4650
Language:
Polish
Publication year:
2017
Bibliographic description:
Parchem K., Bartoszek-Pączkowska A.: Nieukierunkowana analiza fosfolipidów w próbkach biologicznych i żywności Cz. I. Ekstrakcja frakcji lipidowej i podstawowe techniki analityczne w analizie fosfolipidów// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 1 (2017), s.39-46
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 284 times

Recommended for you

Meta Tags