Abstract
W artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej z detektorem olfaktometrycznym (GC-O). Ponadto wymieniono szeroką gamę zastosowań e-nosa w analizie żywności oraz innych dziedzinach. Wskazano także trendy rozwojowe niniejszej techniki.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 40 - 44,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Chmiel T., Dymerski T., Wardencki W.: Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. Nr 4 (2008), s.40-44
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 283 times
Recommended for you
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 authors