On the possibility of molecular recognition of taste substances studied by Gabor analysis of oscillations
Abstract
Badano wpływ substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe należące do czterech klas smaku (słodki, słony, gorzki i kwaśny) na charakterystyki oscylacyjne w nitrometanowym oscylatorze zawierającym kationowy surfaktant: chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy. Zapropnowano nowe podejście oparte o transformację Gabora za pomocą której otrzymano widma mocy dla posczególnych układów. Wykazano, że dwuwymiarowa forma tych widm może być użyta w celu rozpoznawania substancji smakowych.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Płocharska-Jankowska E., Matefi-Tempfli S., B.Nagy O.: On the possibility of molecular recognition of taste substances studied by Gabor analysis of oscillations// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 82 times