On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor - Publication - Bridge of Knowledge

Search

On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor

Abstract

Zastosowano membrany ciekłe w oscylatorach zawierających oleinian sodu i substancje należące do czterech klas smaku. Wpływają one na charakterystyki oscylacyjne potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi. Otrzymane atraktory są różne w kształcie i dwu wymiarowej powierzchni. Powierzchnia ta zależy także od stężenia sacharozy w układzie. Mogą one byc użyte jako ''odcisk palca'' do indentyfikacji odpowiednije substancji smakowej. Badane osylatory są chaotyczne co potwierdzają widma Gabora wykładniki Lyapunova oraz wymiary fraktalne. Membrany polimerowo-lipidowe były zastosowane w elektrodach w pięciokanałowego sensora smaku. Ich odpowiedź jest czuła do obecności odpowiednich substancji gorzkich i kwaśnych oraz słonych i nie jest czuła na sacharozę w zakresie stężen poniżej 0,1M. Wykazano, że ten sensor może być spowodzeniem zastosowany do rozrózniania i kontroli jakości różnych napojów (toniki zawierających sacharozę, hydrochlorek chininy oraz dwutlenek węgla.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
JOURNAL OF MEMBRANE SCIENCE no. 273,
ISSN: 0376-7388
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Szpakowska M., Magnuszewska A., Szwacki J.: On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor// JOURNAL OF MEMBRANE SCIENCE. -Vol. 273., (2006),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 107 times

Recommended for you

Meta Tags