Opracowanie procedury oznaczania lotnych produktów utleniania olejów roślinnychtechniką statycznej analizy fazy nadpowierzchniowej = The development of a new procedure for determination of volatile oxidation products in edible oils with the use of static headspace analysis - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Opracowanie procedury oznaczania lotnych produktów utleniania olejów roślinnychtechniką statycznej analizy fazy nadpowierzchniowej = The development of a new procedure for determination of volatile oxidation products in edible oils with the use of static headspace analysis

Abstract

W publikacji przedstawiono dobór optymalnych parametrów w celu opracowania nowej metody diagnozowania jakości olejów poprzez oznaczenie lotnych związków będących produktami reakcji utleniania olejów. Próbki rafinowanych olejów roślinnych przed analizą poddano procesowi przyspieszonego utleniania, stosując naświetlanie promieniowaniem ultrafioletowym (12 W, 254 nm). Jako technikę ekstrakcji lotnej frakcji próbki zastosowano statyczną analizę fazy nadpowierzchniowej (HSA). Dobrano optymalne parametry tej techniki (objętość próbki 8 ml, czas i temperatura termostatowania odpowiednio 20 min i 80 C, objętość dozowanej do kolumny fazy nadpowierzchniowej 0,16 cm3). Wyznaczono również niektóre parametry walidacyjne. Precyzja i czułość metody wyrażone jako współczynnik zmienności CV (< 20 %) i granica wykrywalności LOD (w przedziale 3 - 50 mg/kg) są zadowalające dla tego typu oznaczeń. Oznaczenie składu próbek dokonano na podstawie czasów retencji substancji wzorcowych stosując kapilarną chromatografię gazową z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (kolumn SPB-20, Supelco, 30 m x 0,25 mm x 1 µm).

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Rośliny Oleiste - Oilseed Crops no. T. XXX, pages 103 - 118,
ISSN: 1233-8273
Language:
Polish
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Gromadzka J., Wardencki W.: Opracowanie procedury oznaczania lotnych produktów utleniania olejów roślinnychtechniką statycznej analizy fazy nadpowierzchniowej = The development of a new procedure for determination of volatile oxidation products in edible oils with the use of static headspace analysis// Rośliny Oleiste - Oilseed Crops. -Vol. T. XXX., nr. z. 1 (2009), s.103-118
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 101 times

Recommended for you

Meta Tags