Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne

Abstract

Zawartość fazy stałej jest podstawowym parametrem, który w sposób ilościowy charakteryzuje właściwości fizyczne tłuszczów stałych. Istnieje wiele pośrednich metod analitycznych pozwalających określić indeks fazy stałej w tłuszczu na podstawie innych właściwości fizycznych. Pulsacyjny magnetyczny rezonans jądrowy jest metodą zalecaną przez normy międzynarodowe do oznaczania zawartości fazy stałej w tłuszczach. Przed tym oznaczeniem tłuszcze poddaje się termostatowaniu. Ze względu na różnice w sposobie krystalizacji, tłuszcze zostały podzielone na grupy, dla których opracowano odmienne procedury termostatowania.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Pawłowicz R.: Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne// / : , 2005,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 132 times

Recommended for you

Meta Tags