Abstract
Zawartość fazy stałej jest podstawowym parametrem, który w sposób ilościowy charakteryzuje właściwości fizyczne tłuszczów stałych. Istnieje wiele pośrednich metod analitycznych pozwalających określić indeks fazy stałej w tłuszczu na podstawie innych właściwości fizycznych. Pulsacyjny magnetyczny rezonans jądrowy jest metodą zalecaną przez normy międzynarodowe do oznaczania zawartości fazy stałej w tłuszczach. Przed tym oznaczeniem tłuszcze poddaje się termostatowaniu. Ze względu na różnice w sposobie krystalizacji, tłuszcze zostały podzielone na grupy, dla których opracowano odmienne procedury termostatowania.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Pawłowicz R.: Oznaczanie zawartości fazy stałej w tłuszczach i związane z tym problemy analityczne// / : , 2005,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 175 times