Rozdzielanie, identyfikacja i oznaczanie składników osadu z produkcji olejów jadalnych w warunkach NP-HPLC - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Rozdzielanie, identyfikacja i oznaczanie składników osadu z produkcji olejów jadalnych w warunkach NP-HPLC

Abstract

Praca dotyczy badań nad wykorzystaniem rozdzielania w warunkach adsorpcyjnej w normalnych układach faz wysokosprawnej kolumnowej chromatografii cieczowej (NP - HPLC) w celu wyjaśnienia składu uciążliwego osadu tworzącego się w płytowym wymienniku ciepła jako jednego z modułów systemu przeznaczonego do odzysku nieskroplonego heksanu po ekstrakcji oleju z nasion. W badaniach wykorzystano spektrofotometrię w zakresie UV - VIS, detekcję spektrofotometryczną UV - VIS - DAD i refraktometryczną (RID), a także fluorescencję rentgenowską (XRF ). Badania wykazały, ze praktycznie jedynym składnikiem osadu okazała się siarka elementarna. Praca przedstawia, także metodykę identyfikacji i oznaczania siarki w roztworze lub w zawiesinie w oleju.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Camera Separatoria no. 8, pages 75 - 90,
ISSN: 2083-6392
Language:
Polish
Publication year:
2016
Bibliographic description:
Nowak P., Kamiński M., Pawłowicz R.: Rozdzielanie, identyfikacja i oznaczanie składników osadu z produkcji olejów jadalnych w warunkach NP-HPLC// Camera Separatoria. -Vol. 8., nr. 2 (2016), s.75-90
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 110 times

Recommended for you

Meta Tags