Rozdzielanie, identyfikacja i oznaczanie składników osadu z produkcji olejów jadalnych w warunkach NP-HPLC
Abstract
Praca dotyczy badań nad wykorzystaniem rozdzielania w warunkach adsorpcyjnej w normalnych układach faz wysokosprawnej kolumnowej chromatografii cieczowej (NP - HPLC) w celu wyjaśnienia składu uciążliwego osadu tworzącego się w płytowym wymienniku ciepła jako jednego z modułów systemu przeznaczonego do odzysku nieskroplonego heksanu po ekstrakcji oleju z nasion. W badaniach wykorzystano spektrofotometrię w zakresie UV - VIS, detekcję spektrofotometryczną UV - VIS - DAD i refraktometryczną (RID), a także fluorescencję rentgenowską (XRF ). Badania wykazały, ze praktycznie jedynym składnikiem osadu okazała się siarka elementarna. Praca przedstawia, także metodykę identyfikacji i oznaczania siarki w roztworze lub w zawiesinie w oleju.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Camera Separatoria
no. 8,
pages 75 - 90,
ISSN: 2083-6392 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2016
- Bibliographic description:
- Nowak P., Kamiński M., Pawłowicz R.: Rozdzielanie, identyfikacja i oznaczanie składników osadu z produkcji olejów jadalnych w warunkach NP-HPLC// Camera Separatoria. -Vol. 8., nr. 2 (2016), s.75-90
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 110 times