Abstract
Opisano zawartość w żywności, przyswajalność oraz rolę w organizmie człowieka, tzw. składników mineralnych. Obecnie za składniki mineralne uważane są następujące pierwiastki: wapń, fosfor, siarka, sód, potas, chlor, magnez, żelazo, fluor, krzem, cynk, a także mangan, miedź, selen, jod, molibden, chrom, kobalt i bor.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- W : Chemia żywności : Główne składniki żywności. Tom 1 strony 67 - 102
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2017
- Bibliographic description:
- Dołęga A.: Składniki mineralne// Chemia żywności tom 1 - główne składniki żywności/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, s.67-102
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 740 times