The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC)
Abstract
Folie z niemodyfikowanej, a także usieciowanej enzymatycznie (transglutaminazą) lub chemicznie (EDC) żelatyny rybnej wykazują nadmierną przepuszczalność pary wodnej. Polepszenie właściwości barierowych w stosunku do wody uzyskano poprzez wprowadzenie w struktury folii substancji hydrofobowych. Dodatek oleju z amarantusa lub wosku pszczelego spowodował zmniejszenie WVP folii o ok. 20-90% w zależności od stężenia tych substancji oraz stosowanych modyfikacji.
Citations
-
1 6
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 9
Scopus
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
FOOD HYDROCOLLOIDS
no. 23,
pages 1062 - 1064,
ISSN: 0268-005X - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC)// FOOD HYDROCOLLOIDS. -Vol. 23, nr. iss. 3 (2009), s.1062-1064
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodhyd.2008.08.002
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 112 times