Katedra chemii, technologii i biotechnologii żywności
Homepage
https://chem.pg.edu.pl/kchtibz open in new tabAssociated units:
Research fields
Business contact
Centrum Transferu Wiedzy i Technologii
- Location
- Al. Zwycięstwa 27, 80-219 Gdańsk
- Phone
- +48 58 348 62 62
- biznes@pg.edu.pl
Team
![Photo of prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska](/assets/profile,6565-1/photo.png)
Agnieszka Bartoszek-Pączkowska
prof. dr hab. inż.![Photo of dr inż. Paweł Filipkowski](/assets/profile,20219-1/photo.png)
Paweł Filipkowski
dr inż.![Photo of dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz](/assets/profile,22426-1/photo.png)
Barbara Kusznierewicz
dr hab. inż.![Photo of dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk](/assets/profile,20013-1/photo.png)
Edyta Malinowska-Pańczyk
dr hab. inż.![Photo of dr inż. Szymon Mania](/assets/profile,170592-1/photo.png)
Szymon Mania
dr inż.![Photo of dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska](/assets/profile,13064-1/photo.png)
Dorota Martysiak-Żurowska
dr hab. inż.![Photo of prof. dr hab. inż. Maria Sadowska](/assets/profile,1195-1/photo.png)
Maria Sadowska
prof. dr hab. inż.![Photo of prof. dr hab. inż. Zdzisław Sikorski](/assets/profile,28002-1/photo.png)
Zdzisław Sikorski
prof. dr hab. inż.![Photo of dr inż. Izabela Sinkiewicz](/assets/profile,48837-1/photo.png)
Izabela Sinkiewicz
dr inż.![Photo of dr hab. inż. Robert Tylingo](/assets/profile,20086-1/photo.png)
Robert Tylingo
dr hab. inż.Research topics
- Biochemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności oraz ich chemiczne i enzymatyczne modyfikacje
- Łagodne przetwarzanie żywności
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- Analiza żywności
- Reologia żywności
- Związki aktywne biologicznie pochodzenia roślinnego
Oferta badawcza
- Biochemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności oraz ich chemiczne i enzymatyczne modyfikacje
- Łagodne przetwarzanie żywności
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- Analiza żywności
- Reologia żywności
- Związki aktywne biologicznie pochodzenia roślinnego
Oferta usługowa
- Oznaczanie składu chemicznego produktów żywnościowych
- Otrzymywanie termostabilnych enzymów przydatnych w przetwórstwie żywności
- Określanie sensorycznej jakości oraz mikrobiologicznego zanieczyszczenia żywności
- Opracowywanie procedur racjonalnego zagospodarowania ubocznych produktów przemysłu żywnościowego
- Ocena uciążliwości zakładów przemysłu żywnościowego dla otoczenia
- Szkolenie personelu zakładów żywnościowych w zakresie higieny produkcji i analizy żywności
- Szkolenie personelu zakładów żywnościowych w zakresie systemów zapewnienia jakości żywności
- Ekspertyzy i doradztwo z zakresu mikrobiologii żywności
- Tworzenie, wdrażanie i obsługa systemów zapewnienia jakości żywności
- Analiza surowców i produktów tłuszczowych
- Wykrywanie genetycznie zmodyfikowanych organizmów oraz drobnoustrojów patogennych w żywności
- Badanie autentyczności gatunkowej produktów pochodzenia zwierzęcego
- Badania mikrobiologiczne surowców i produktów żywnościowych zgodnie z normami PN-ISO
- Ustalanie/weryfikacja terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych
- Zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych żywności
- Ocena trwałości mikrobiologicznej wyrobów kosmetycznych
- Ekspertyzy i doradztwo z zakresu projektowania nowych produktów żywnościowych oraz procesów technologicznych i linii produkcyjnych ich wytwarzania
- Licencjonowanie lub sprzedaż praw do gotowych rozwiań technologicznych:
Verified by
Gdańsk University of Technology
seen 2305 times