Typowe próbki środowiskowe, żywnościowe, biologiczne etc., które mają być poddane analizie chemicznej wymagają zwykle specjalnego przygotowania, jeżeli ich analiza ma być źródłem rzetelnej informacji o stężeniu lub ilości analitu. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. najważniejsze ciągle pozostają te same, to jest: z reguły bardzo niskie stężenie analitów, niezwykle złożony skład próbki oraz niezgodność matrycy próbki ze stosowaną techniką oznaczeń. Tylko nieliczne rodzaje próbek mogą być poddawane analizie bezpośrednio po ich pobraniu, bez wstępnego przygotowania. Analitycy uważają, iż etap przygotowania próbeki do analizy stanowi 60% czasu, jaki trzeba poświęcić w całej procedurze analitycznej. To też etap często uznawany na najtrudniejszy i to od niego zależy sukces.
W trakcie realizacji przedmiotu omówione będą podstawowe zagadnienia związane z przygotowaniem próbek do analizy śladowych zanieczyszczeń, pochodzących przede wszystkim z materiałów środowiskowych, żywnościowych, biologicznych i roślinnych. Przedstawione będą główne etapy składające się na całą procedurę analityczną od chwili pobrania próbki do momentu oznaczenia zawartości analitów w wyizolowanym materiale. Szczególną uwagę zwrócimy na te techniki przygotowania próbek, które są obecnie najbardziej powszechnie stosowane w praktyce laboratoryjnej - poznacie ich zasadę, zakres zastosowania oraz podstawowe zalety i niedogodności. Przedstawimy również techniki nowoczesne, które do ekstrakcji analitów są stosowane od niedawna, ale które naszym zdaniem zasługują na szczególną uwagę.
Teachers
- dr inż. Małgorzata Rutkowska
- prof. dr hab. inż. Piotr Konieczka
- prof. dr hab. inż. Agata Kot-Wasik
- prof. dr hab. inż. Andrzej Wasik
- prof. dr hab. inż. Bożena Zabiegała
- dr hab. inż. Justyna Płotka-Wasylka
- dr hab. inż. Weronika Hewelt-Belka
Details
- WWW:
- https://enauczanie.pg.edu.pl/moodle/course/view.php?id=42800 open in new tab
- Start date:
- 24-02-2025
- Access type:
-
By teacher
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 5 times