Edyta Malinowska-Pańczyk - Publications - Bridge of Knowledge

Search

Filters

total: 57

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Publications

Year 2022
Year 2021
Year 2020
Year 2019
Year 2018
Year 2017
Year 2016
Year 2015
  • Antimicrobial properties of chitosan solutions, chitosan films and gelatin-chitosan films
    Publication

    The antimicrobial properties of chitosan solutions and films against selected bacteria and the effect of chitosan incorporation into gelatin films were studied. The bactericidal effect of chitosan solutions increased with time and temperature of sample incubation. Two psychrotrophic strains Pseudomonas fluorescens and Listeria innocua were more sensitive to chitosan than mesophilic strains Escherichia coli and Staphylococcus aureus....

    Full text available to download

  • Niebiałkowe związki azotowe
    Publication

    Niebiałkowe związki azotowe (NPN - non protein nitrogen) są grupą składników wchodzących w skład produktów żywnościowych ważną nie tylko z punktu widzenia producentów żywności, ale także dla specjalistów do spraw żywienia. Do grupy tej należą przede wszystkim wolne aminokwasy i krótkie peptydy, aminy, kwasy nukleinowe i nukleotydy oraz inne mało cząsteczkowe składniki zawierające azot (glikozydy cyjanogenne, alkaloidy, tiazole,...

Year 2014
Year 2013
Year 2012
  • Fermentacje w przetwarzaniu mięsa i surowców roślinnych
    Publication

    W rozdziale przedstawiono charakterystykę fermentowanych produktów mięsnych i rybnych oraz omówiono czynniki wpływające na ich jakość. Przedstawiono procesy zachodzące podczas fermentacyjnego przetwarzania surowców roślinnych. Opisano produkcję kiszonek paszowych.

  • Fermentacyjny wyrób mleka
    Publication

    W rozdziale opisano rodzaje i zalety mlecznych produktów fermentowanych, ich zdrowotność i sposoby otrzymywania. Omówiono znaczenie i skład kultur starterowych stosowanych w przemyśle mleczarskim. Omówiono procesy fermentacyjne w produkcji serów.

  • Fermented vegetable products
    Publication

    Rozdział opisuje wpływ różnych czynników na jakość fermentowanych produktów warzywnych, kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, kimchi i oliwek.

    Full text to download in external service

Year 2011
Year 2010
Year 2009
Year 2008

seen 2596 times