Izabela Konkol
Contact
- izaknitt@student.pg.edu.pl
Publication showcase
-
BIOGAS PRODUCTION FROM BAKERY WASTES -DYNAMICS, RETENTION TIME AND BIOGAS POTENTIAL
This paper presents results of bakery-waste methane-fermentation. The scope of the study covers the determination of basic physicochemical parameters, process dynamics and retention time as well as biogas composition and biogas efficiency. Methane fermentation process was carried out in accordance with German Standard DIN 38414 S8 and under condition of 38°C. Conclusion: bakery wastes have big potential for biogas production.
-
Oznaczanie intensywności złowonnych zapachów na terenie zakładu zagospodarowania odpadów komunalnych
Celem przeprowadzonych badań było wskazanie najbardziej odorogennych miejsc na terenie zakładu zagospodarowania odpadów oraz utworzenie tzw. mapy odorowej. Miało to związek z powtarzającymi się skargami okolicznych mieszkańców na jakość powietrza. Mapa odorowa ma również umożliwić ocenę skuteczności podejmowanych działań naprawczych
-
Problem obecności szkła przy zagospodarowaniu frakcji biologicznej odpadów komunalnych
W pracy przedstawiono wyniki badań morfologii odpadów komunalnych zmieszanych i bio-frakcji. Uwzględniono udział frakcji organicznej, nieorganicznej oraz szkła. Omówiono uwarunkowania zagospodarowania kompostu z odpadów komunalnych, pod kątem obecności stłuczki szklanej.
seen 523 times