W ramach tego projektu konsorcyjnego przeprowadzona zostanie analiza składników białkowych złożonych produktów spożywczych z zastosowaniem różnych metod spektrometrii mas. Celem projektu jest określenie możliwości wykrywania swoistych znaczników peptydowych, które mogą być
wykorzystane do badania autentyczności składników produktów spożywczych na poziomie konsumenta lub w celu ochrony marki handlowej produktów. Założeniem proponowanego programu badań jest to, że możliwość szczegółowego definiowania i detekcji profili białkowych określonych składników produktów spożywczych daje możliwość weryfikowania autentyczności tych składników w finalnej wersji produktów udostępnianych dla konsumentów (takich jak np.: wyroby mięsne, nabiałowe, koncentraty warzywne, czy też produkty zawierające wszystkie te grupy, np. pizza lub lazania).
Badania prowadzone będą przez konsorcjum obejmujące Institute of Food Research (Norwich, Wielka Brytania; koordynator projektu), Politechnikę Gdańską (PG, Wydział Chemiczny; partner) oraz Institute of Food Chemistry (Westfälische Wilhelms-Universität Münster, Niemcy; partner). Daje to możliwość pracy naukowcom z PG z wiodącymi, europejskimi ośrodkami naukowymi w dziedzinie chemii i analizy żywności, przy realizacji projektu, którego tematyka uznawana jest obecnie przez Komisję Europejska za priorytetową.
Details
- Project's acronym:
- FOODINTEGRITY
- Financial Program Name:
- Framework Programme 7
- Organization:
- Komisja Europejska
- Agreement:
- 613688 z dnia 2016-03-27
- Realisation period:
- 2016-03-01 - 2018-12-31
- Research team leader:
- dr hab. inż. Adam Macierzanka
- Realised in:
- Department of Colloid and Lipid Science
- External institutions
participating in project: -
- POLITECNICO DI TORINO (Italy)
- PANSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PANSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY (Poland)
- NOFIMA AS (Norway)
- JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION (Belgium)
- THE QUEEN'S UNIVERSITY OF BELFAST (United Kingdom)
- ISOLAB GMBH LABORATORIUM FUR STABIL-ISOTOPENANALYTIK (Germany)
- EUTEMA GMBH (Austria)
- ECOCERT SA (France)
- THE SECRETARY OF STATE FOR ENVIRONMENT, FOOD AND RURAL AFFAIRS (United Kingdom)
- FORSCHUNGSINSTITUT FUR BIOLOGISCHENLANDBAU STIFTUNG (Switzerland)
- CONSORZIO ITALBIOTEC (United Kingdom)
- ORGANIC SERVICES GMBH (Germany)
- THE SCOTCH WISKY RESEARCH INSTITUTE (United Kingdom)
- AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DEINVESTIGACIONES CIENTIFICAS (Spain)
- UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM UTRECHT (Netherlands)
- TEAGASC - AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY (Ireland)
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA (Italy)
- VYSOKA SKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKA V PRAZE (Czechia)
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PARMA (Italy)
- UNIVERSITY COLLEGE LONDON (United Kingdom)
- MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE Y MEDIO RURAL Y MARINO (Spain)
- UNIVERSITY OF NEWCASTLE UPON TYNE (United Kingdom)
- NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR TOEGEPAST NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TNO (Netherlands)
- FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS FAO (Italy)
- UNIVERSITAET STUTTGART (Germany)
- IBERICO DE BELLOTA SA (Spain)
- MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER WISSENSCHAFTEN EV (Germany)
- FUNDACION AZTI - AZTI FUNDAZIOA (Spain)
- CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS (CONICET) (Argentina)
- UNIVERSIDAD DE CORDOBA (Spain)
- ICETA - Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares (Portugal)
- CENTRE WALLON DE RECHERCHES AGRONOMIQUES (Belgium)
- SPIRITSEUROPE AISBL (Belgium)
- UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (Ireland)
- D.D. WILLIAMSON (U.K.) LIMITED (United Kingdom)
- MATIS OHF (Iceland)
- AB AGRI LIMITED (United Kingdom)
- BARILLA G. E R. FRATELLI SPA (Italy)
- FONDAZIONE EDMUND MACH (Italy)
- KOBENHAVNS UNIVERSITET (Denmark)
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DEL PIEMONTE ORIENTALE AMEDEO AVOGADRO (Italy)
- DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET (Denmark)
- STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (Netherlands)
- AGROISOLAB GMBH (Germany)
- OCEAN OPTICS BV (Netherlands)
- CHELAB SRL (Italy)
- Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte Liguria e Valle d'Aosta (Italy)
- EUROFINS ANALYTICS FRANCE SAS (France)
- BUNDESINSTITUT FUER RISIKOBEWERTUNG (Germany)
- THE UNIVERSITY OF SALFORD (United Kingdom)
- CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE (Italy)
- SOLTUB TRADE AND SERVICE PROVIDING LIMITED LIABILTY (Hungary)
- FUNDACAO DA FACULDADE DE CIENCIAS DA UNIVERSIDADE DE LISBOA FP (Portugal)
- Eutema Technology Management GmbH & Co KG (Austria)
- UNIVERSITEIT GENT (Belgium)
- UNIVERSIDAD DE CASTILLA - LA MANCHA (Spain)
- THERMO FISHER SCIENTIFIC GMBH (Germany)
- CHINA NATIONAL RESEARCH INSTITUTE OF FOOD AND FERMENTATION INDUSTRIES SOE (China)
- INSTITUTE OF FOOD RESEARCH (United Kingdom)
- FOOD FORENSIC LIMITED (United Kingdom)
- Project's value:
- 11 911 322.28 EUR
- Request type:
- International Research Programmes
- Domestic:
- International project
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 230 times