Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej

Abstract

Analizowano dane z 54 przedsiębiorstw potwierdzających zgodność z wdrożonym systemem ISO 22000 w latach 2005–2013 przez jednostkę certyfikującą DNV GL–BA. Przedstawiono najczęściej spotykane kategorie niezgodności stwierdzane podczas audytów certyfikujących w przedsiębiorstwach należących do łańcucha żywnościowego. Przeanalizowano występujące problemy wpływające na bezpieczeństwo żywności podczas procesu produkcyjnego. Obliczono procentowy udział spostrzeżeń przypisanych do jednej z pięciu kategorii niezgodności. Stwierdzono 1881 spostrzeżeń dotyczących systemu ISO 22000. Wykazano 4% działań godnych uwagi. Zalecono wykonanie obserwacji w ilości 45% i przeanalizowanie możliwości doskonalenia (23%). Stwierdzono 27% niezgodności kategorii 2 oraz 1% kategorii 1. Zasadnicze problemy dotyczyły realizacji systemów GMP i GHP.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 159 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Scientific Journal of Gdynia Maritime University pages 106 - 111,
ISSN: 2657-5841
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Brodnicka E., Szpakowska M.: Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej// Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. -., nr. 88 (2015), s.106-111
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 133 times

Recommended for you

Meta Tags