Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym i uwodornionym olejem rzepakowym przy użyciu metod DSC i NMR.
Abstract
Badano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z uwodornionym i ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym, wykorzystując metodę skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) oraz metodę pulsacyjnego NMR. Analizowane tłuszcze przed oznaczeniem zawartości fazy stałej termostatowano w różny sposób. Takie same etapy termostatowania zastosowano przed wyznaczeniem krzywych topnienia metodą DSC.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. strony 94 - 96
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Pawłowicz R.: Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym i uwodornionym olejem rzepakowym przy użyciu metod DSC i NMR.// XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych./ Warszawa: Inst. Przem.Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.94-96
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 107 times