Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych

Abstract

Artykuł jest przeglądem literatury, dotyczącym wykorzystania polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych lub opakowań do żywności. Omówione zostały właściwości folii z różnych białek i polisacharydów oraz sposoby poprawy ich właściwości użytkowych poprzez modyfikacje fizyczne, chemiczne i enzymatyczne. Przedstawiono również możliwości włączania w matryce polimerową nanonapełniaczy i scharakteryzowano właściwości otrzymanych nanokompozytów polimerowych. Ponadto wskazano możliwości poszerzenia właściwości użytkowych folii z naturalnych polimerów poprzez wprowadzenie dodatkowych substancji, przede wszystkim o aktywności przeciwdrobnoustrojowej.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 4725 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Authors)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
OPAKOWANIE pages 26 - 36,
ISSN: 0030-3348
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Gottfried K., Sztuka K., Staroszczyk H., Kołodziejska I.: Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych // OPAKOWANIE. -., nr. nr 8 (2010), s.26-36
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 2295 times

Recommended for you

Meta Tags