Abstract
Opisano decydujący wpływ receptury technologicznej oraz wyposażenia technicznego do jej realizacji na uzyskanie produktu końcowego o najwyższych cechach jakości. Zwrócono uwagę na konieczność wyboru określonego sposobu kontroli nad parametrami technologicznymi i technicznymi, których spełnienie stanowi gwarancję uzyskania żywności bezpiecznej, o pożądanych standardach sanitarno-higienicznych. Wykazano istotny wpływ dyrektyw Unii Europejskiej oraz przewodników opracowanych przez Stowarzyszenie EHEDG na zapobieganie i ograniczenie ilości krytycznych punktów kontrolnych oraz na ich diagnozowanie w produkcji żywności.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Title of issue:
- Czwarta Konferencja Naukowa z cyklu JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ''Metody zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie żywności''. strony 14 - 17
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Matuszek T.: Certyfikat jakości EHEDG w produkcji żywności. // Czwarta Konferencja Naukowa z cyklu JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ''Metody zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie żywności''. / Warszawa: PTTŻ Oddz. Warsz., 2003, s.14-17
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 319 times