Characteristics of hydration water around hen egg lysozyme as the protein model in aqueous solution. FTIR spectroscopy and molecular dynamics simulation
Abstract
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące hydratacji białka modelowego - lizozymu z jaja kurzego w roztworze wodnym. Wiodącą techniką stosowaną w badaniach była spektroskopia oscylacyjna FTIR z zastosowaniem techniki rozcieńczenia izotopowego wody półciężkiej HDO w roztworze wody zwykłej. Analiza widma HDO przy pomocy "metody widm zaburzonych" pozwoliła na wyizolowanie widma wody zaburzonej przez lizozym, a tym samym na scharakteryzowanie stanu energetycznego i strukturalnej organizacji cząsteczek wody dookoła cząsteczek białka. Wyniki badań widmowych uzyskanych dla lizozymu pozwoliły na stwierdzenie, że "widmo zaburzone" przez lizozym można traktować jako złożenie dwóch udziałów: cząsteczek wody odpowiadających stanowi zaburzenia przez N-metyloacetamid oraz wody w stanie zaburzenia przez anion karboksylanowy. Ponadto, na podstawie różnicy funkcji rozkładów odległości międzycząsteczkowych cząsteczek wody wykazano, że wokół cząsteczki lizozymu ulega zmniejszeniu populacja słabych wiązań wodorowych i jednocześnie rośnie prawdopodobieństwo wystąpienia krótkich wiązań wodorowych w wodzie zaburzonej przez lizozym. Konkluzja ta została również potwierdzona przy pomocy symulacji komputerowej metodą dynamiki molekularnej.
Citations
-
2 0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 2
Scopus
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS
no. 14,
pages 15765 - 15773,
ISSN: 1463-9076 - Language:
- English
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Panuszko A., Wojciechowski M., Bruździak P., Rakowska P., Stangret J.: Characteristics of hydration water around hen egg lysozyme as the protein model in aqueous solution. FTIR spectroscopy and molecular dynamics simulation// PHYSICAL CHEMISTRY CHEMICAL PHYSICS. -Vol. 14, nr. iss. 45 (2012), s.15765-15773
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1039/c2cp42229h
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 156 times
Recommended for you
Hydration of tetraethylammonium tetrafluorobate derived from FTIR spectroscopy
- P. A. Pieniążek,
- J. Stangret