Abstract
Celem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych z Polski, Finlandii i Hiszpanii. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie ultrafioletowe (UV). Po naświetlaniu olejów powstałe związki lotne ekstrahowano z fazy nadpowierzchniowej za pomocą techniki mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) i analizowano z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID). Okres indukcji wyznaczono na podstawie stosunku stężeń heksanalu do 2-trans--nonenalu w badanych próbkach. Ostatnim etapem było porównanie uzyskanych wyników z okresami indukcji wyznaczonymi dla tych samych olejów metodą Rancimat i liczby nadtlenkowej. Podczas opracowywania metody określono optymalne parametry procesu ekstrakcji związkówlotnych i przeprowadzono elementy walidacji metody. Opisana metoda umożliwia wykrywanie produktów utleniania olejów roślinnych z zadowalającą precyzją i powtarzalnością.
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Nauka Przyroda Technologie
no. 3,
pages 1 - 10,
ISSN: 1897-7820 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Gromadzka J., Wardencki W.: Comparison of oxidative stability of different edible oils// Nauka Przyroda Technologie. -Vol. 3., nr. iss. 4 (2009), s.1-10
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 126 times