Abstract
It is shown that liquid membrane oscillators with cationic surfactants havemore complex oscillation patterns than observed previously. The actual details of the oscillations depend strongly on the nature of the membrane material, dislosing even the presence of parallel molecular events. It appearsthat sampling topology also has a great influence on the observed oscillato-ry behaviour. Variation of oscillation patterns with diffusion path lengthinthe membrane demonstrated the decisive role played by the actual timing ofof molecular events. The new evidences produced complete usefully the actualviews concerning the mechanism of oscillations. Wykazano, że oscylatory membranowe z kationowymi surfaktantami mają bardzo skomplikowane charakterystyki oscylacyjne, niż obserwowano to wcześniej. Krzywe oscylacyjne zależą od natury i materiału membrany. Wykazano, że topologia próbkowania ma duży wpływ na obserwowane zachowania oscylacyjne. Różnice w krzywych oscylacyjnych wraz z długością dyfuzji cząsteczek w membranie wykazują znaczącą rolę aktualnych cząsteczkowych zdarzeń. Znalezione nowe dowody mają wkład do rozpoznania mechanizmu oscylacji.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE
pages 451 - 455,
ISSN: 0021-9797 - Language:
- English
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Czaplicka I., Płocharska-Jankowska E., Nagy O.: Contribution to the mechanism of liquid membrane oscillators involving cationic surfactant. // JOURNAL OF COLLOID AND INTERFACE SCIENCE. -., nr. 261 (2003), s.451-455
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 110 times
Recommended for you
On the possibility of molecular recognition of taste substances studied by Gabor analysis of oscillations
- M. Szpakowska,
- E. Płocharska-Jankowska,
- S. Matefi-Tempfli
- + 1 authors