D-Tagatoza - prosty cukier o ogromnym potencjale aplikacyjnym - Publication - Bridge of Knowledge

Search

D-Tagatoza - prosty cukier o ogromnym potencjale aplikacyjnym

Abstract

D-Tagatoza jest naturalnym cukrem prostym, występującym w przyrodzie w niewielkich ilościach. D-Tagatoza jest ketoheksozą, epimerem D-fruktozy oraz izomerem D-galaktozy. Jest to związek dobrze rozpuszczalny w wodzie, stabilny w pH 2-7 i wykazujący słodki smak. Słodkość D-tagatozy wynosi 92% słodkości sacharozy, jednak jej kaloryczność jest znacznie niższa. Wysoka słodkość oraz niska wartość kaloryczna D-tagatozy sprawiają, iż stanowi ona atrakcyjny zamiennik nie tylko sacharozy, ale również alkoholi cukrowych stosowanych w przemyśle spożywczym jako niskokaloryczne środki słodzące. Ponadto, D-tagatoza jest środkiem słodzącym bezpiecznym dla diabetyków. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, D-tagatoza znaleźć może szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Największe nadzieje budzi jednak możliwość wykorzystania jej w leczeniu cukrzycy typu 2 i otyłości. Na skalę przemysłową D-tagatoza może być produkowana metodą chemiczną lub enzymatyczną. Metoda chemiczna polega na izomeryzacji D-galaktozy do D-tagatozy w warunkach silnie zasadowych. Metoda enzymatyczna polega natomiast na izomeryzacji D-galaktozy do D-tagatozy z wykorzystaniem izomerazy arabinozowej. W każdej z tych metod przed właściwym etapem izomeryzacji D-galaktozy konieczne jest jej otrzymanie na drodze enzymatycznej hydrolizy dwucukru laktozy, z wykorzystaniem beta-galaktozydazy. W wyniku współpracy firmy Blirt z Katedrą Mikrobiologii Politechniki Gdańskiej opracowana została jednoetapowa biotechnologiczna metoda produkcji D-tagatozy, oparta na aktywności enzymatycznej izomerazy arabinozowej pochodzącej z wyizolowanych z gleby antarktycznej zimnolubnych bakterii oraz aktywności metabolicznej rekombinantowego szczepu drożdży Pichia pastoris zdolnego do sekrecji aktywnej w niskiej temperaturze beta-galaktozydazy.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language:
Polish
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Wanarska M.: D-Tagatoza - prosty cukier o ogromnym potencjale aplikacyjnym// Laborant.. -., nr. nr 3 (2011), s.20-22
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 297 times

Recommended for you

Meta Tags