Abstract
Oznaczanie indywidualnych lotnych alifatycznych kwasów monokarboksylowych w skomplikowanych próbkach przeprowadza się często z wykorzystaniem chromatografii gazowej, co nie jest łatwe ze względu na silnie polarny charakter i możliwość dysocjacji substancji o charakterze kwasowym. Chromatograficzne właściwości analitów można znacznie poprawić przeprowadzając je w pochodne, w stosunku do których układ chromatograficzny charakteryzuje się większą zdolnością rozdzielczą, selektywnością i czułością. Dzięki temu można uzyskać niższą granicę oznaczalności i lepszą jakość wyników analitycznych. Reakcje derywatyzacji najczęściej stosowane z oznaczaniu związków z grupy LAKM obejmują estryfikację, silanizację i alkilację. Szerokie spektrum odczynników zapewnia duże prawdopodobieństwo znalezienia idealnej procedury analitycznej i odpowiednie badania w tym zakresie wydają się w pełni uzasadnione.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 21 - 26,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Wasielewska M., Banel A., Zygmunt B.: Derywatyzacja w oznaczaniu lotnych alifatycznych kwasów monokarboksylowych (LAKM)// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 2 (2010), s.21-26
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 262 times
Recommended for you
Występowanie i oznaczanie lotnych kwasów tłuszczowych w żywności
- J. Światłowska,
- A. Zaborowska,
- B. Zygmunt