Effects of Urea and Trimethylamine-N-oxide on the Properties of Water and the Secondary Structure of Hen Egg White Lysozyme
Abstract
W celu określenia sposobu hydratacji mocznika i N-tlenku trimetyloaminy, wykorzystano spektroskopię oscylacyjną FTIR. Dane eksperymentalne, otrzymane z pomiarów widm oscylacyjnych wody półciężkiej (HDO) rozcieńczonej izotopowo w wodnych roztworach badanych związków, analizowane były za pomocą "metody widm różnicowych". Strukturalno-energetyczna charakterystyka wody zaburzonej przez cząsteczki osmolitów wskazuje, że woda zaburzona przez TMAO tworzy średnio silniejsze wiązania wodorowe i jest bardziej uporządkowana niż woda czysta. W przypadku mocznika wiązania wodorowe są bardzo podobne do wody czystej. W celu ułatwienia interpretacji wyników widmowych przeprowadzono pomiary kalorymetryczne, obliczenia DFT oraz symulacje metodą dynamiki molekularnej wodnych klastrów osmolitów. Wszystkie rezultaty potwierdzają, że TMAO oddziałuje z cząsteczkami otaczającej wody silniej niż mocznik.W drugim etapie, wykorzystując technikę ATR FT-IR, zbadano wpływ powyższych osmolitów oraz na drugorzędową strukturę lizozymu z białka jaja kurzego (HEWL) oraz jego zdolność do zachowania natywnej struktury w ich obecności.
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY B
no. 113,
pages 14797 - 14809,
ISSN: 1520-6106 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Panuszko A., Bruździak P., Zielkiewicz J., Wyrzykowski D., Stangret J.: Effects of Urea and Trimethylamine-N-oxide on the Properties of Water and the Secondary Structure of Hen Egg White Lysozyme// JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY B. -Vol. 113, iss. 44 (2009), s.14797-14809
- Sources of funding:
-
- Free publication
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 143 times