Experimental study of the variations of the freezing points of ionic liquids in water - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Experimental study of the variations of the freezing points of ionic liquids in water

Abstract

Temperatura zamarzania czystych soli alkiloimidazoliowych zawiera się w przedziale od - 70ºC do - 90ºC zależnie od długości podstawinika alkilowego oraz od rodzaju anionu. Celem niniejszej pracy jest znalezienie odpowiedniej metody pomiaru zmian temperatury zamarzania chlorku 1-metylo-3-oktyloimidazolu w wodzie. Wynik przeprowadzonych badań pozwolił na sporządzenie fragmentu diagramu fazowego dla wodnego roztworu chlorku 1-metylo-3-oktyloimidazolu w funkcji temperatury w przedziale stężeń 0 do 150 milimoli. W przypadku wyższych stężeń użyta w badaniach metoda zamrażania nie pozwoliła na uzyskanie wystarczająco niskiej temperatury. W celu uzyskania diagramów fazowych dla cieczy roztworów cieczy jonowych o stężeniach wyższych niż 150 milimoli należy zastosować zamrażanie ciekłym azotem.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Title of issue:
13th International Symposium of Students and Young Mechanical Engineers : Advances in Chemical and Mechanical Engineering, Gdańsk, 20th-22nd May 2010 strony 401 - 406
Language:
English
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Zuzański J., Łuczak J., Markiewicz M., Chrzanowski W., Jungnickel C.: Experimental study of the variations of the freezing points of ionic liquids in water// 13th International Symposium of Students and Young Mechanical Engineers : Advances in Chemical and Mechanical Engineering, Gdańsk, 20th-22nd May 2010/ ed. ed. C. Fijało. - Gdansk University of Technology. Gdańsk: GUT, 2010, s.401-406
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 95 times

Recommended for you

Meta Tags