Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy

Abstract

Trehaloza jest disacharydem naturalnego pochodzenia zbudowanym z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,1 glikozydowym. Cukier ten charakteryzuje się dużą zdolnością do stabilizowania białek i membran biologicznych podczas zamrażania i odwadniania komórek i w związku z tym zabezpiecza je przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska. Stwarza to także omówione w artykule duże możliwości zastosowania trehalozy w medycynie, weterynarii, farmacji i przetwa-rzaniu żywności.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Zdziebło A., Synowiecki J.: Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy// . -., (2005),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 177 times

Recommended for you

Meta Tags