Abstract
Warzywa krzyżowe wzbudzają zainteresowanie badaczy jako potencjalne źródło substancji mogących znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Przeciwrakotwórcze właściwości tych roślin wiązane są z obecnością glukozynolanów i produktów ich rozkładu, tj. izotiocyjanianów i indoli, które wykazują wiele aktywności biologicznych istotnych z punktu widzenia chemoprewencji nowotworów. Wspomniane związki mają również aktywność biocydów o szerokim spektrum działania w stosunku do pasożytów, bakterii i grzybów. Skład glukozynolanów jest charakterystyczny dla danego gatunku, ale zawartość poszczególnych glukozynolanów uwarunkowana jest odmianą, częścią rośliny, jak również czynnikami środowiskowymi. Znaczenie bioaktywnych składników warzyw krzyżowych przyczyniło się do opracowania metod ich identyfikacji i ilościowego oznaczania.
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 16 - 21,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Bartoszek-Pączkowska A., Kusznierewicz B., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J.: Glukozynolany: znaczenie i metody oznaczania// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr.3 (2009), s.16-21
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 386 times
Recommended for you
Cyanobacterial toxins in fresh and brackish waters of Pomorskie Province (Northern Poland)
- H. Mazur-Marzec,
- J. Lewandowska,
- A. Błaszczyka
- + 2 authors
A review of structures, properties and analysis of volatile amines in the environment
- A. Jastrzębska,
- B. Zygmunt,
- B. Żukowska
- + 2 authors