Abstract
Bioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności mają nie tylko znaczenie żywieniowe, ale szczególnie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadku wielu chorób. Są to małocząsteczkowe fragmenty białek, które po uwolnieniu podczas hydrolizy mogą wykazywać m.in. właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, immunomodulujące lub neuroprotekcyjne. Choć większość z tych biopeptydów wykazuje mniejszą aktywność niż leki syntetyczne, to wyniki ostatnich badań wskazują, że mogłyby one stanowić obiecującą alternatywę dla tych leków, ze względu na ich naturalne pochodzenie oraz brak skutków ubocznych, które nie są obojętne dla zdrowia człowieka. Endopeptydaza prolinowa (PEP), należąca do proteaz serynowych, jest zaangażowana w procesach dojrzewania oraz degradacji niektórych hormonów peptydowych i neuropeptydów, a także w rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Inhibitory tego enzymu mogą wspomagać leczenie ludzi oraz zwierząt dotkniętych amnezją. Źródłem inhibitorów PEP w żywności są m.in. białka mleka, mięsa, ryb i surowców roślinnych.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Other publications
- Type:
- Other publications
- Title of issue:
- 2021
- Publication year:
- 2021
- Verified by:
- No verification
seen 302 times
Recommended for you
Chapter 14. Physical and chemical interaction of componenets in food systems
- Z. Sikorski,
- J. Pokorny,
- S. Damodaran