Inhibitory endopeptydazy prolinowej pochodzące z białek żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Inhibitory endopeptydazy prolinowej pochodzące z białek żywności

Abstract

Bioaktywne peptydy pochodzące z białek żywności mają nie tylko znaczenie żywieniowe, ale szczególnie profilaktyczne i terapeutyczne w przypadku wielu chorób. Są to małocząsteczkowe fragmenty białek, które po uwolnieniu podczas hydrolizy mogą wykazywać m.in. właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, immunomodulujące lub neuroprotekcyjne. Choć większość z tych biopeptydów wykazuje mniejszą aktywność niż leki syntetyczne, to wyniki ostatnich badań wskazują, że mogłyby one stanowić obiecującą alternatywę dla tych leków, ze względu na ich naturalne pochodzenie oraz brak skutków ubocznych, które nie są obojętne dla zdrowia człowieka. Endopeptydaza prolinowa (PEP), należąca do proteaz serynowych, jest zaangażowana w procesach dojrzewania oraz degradacji niektórych hormonów peptydowych i neuropeptydów, a także w rozwój chorób neurodegeneracyjnych. Inhibitory tego enzymu mogą wspomagać leczenie ludzi oraz zwierząt dotkniętych amnezją. Źródłem inhibitorów PEP w żywności są m.in. białka mleka, mięsa, ryb i surowców roślinnych.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Other publications
Type:
Other publications
Title of issue:
2021
Publication year:
2021
Verified by:
No verification

seen 302 times

Recommended for you

Meta Tags