Investigation of edible oils oxidation stability using photooxidation and SPME/GC method for determination of volatile compounds - preliminary investigation
Abstract
Odporność olejów roślinnych na oksydatywną degradację prowadzącą do zjełczenia jest istotnym parametrem w ocenie jakości olejów. Artykuł przedstawia nową obiecującą metodę analizy lotnych produktów reakcji utleniania olejów. Jako czynnik przyspieszający proces utleniania olejów zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Badania zostały przeprowadzone przy zastosowaniu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połaczonej z kapilarną chromaografią gazową i detektorem płomieniowo-jonizacyjnym.
Authors (6)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 35 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
no. 58,
pages 321 - 324,
ISSN: 1230-0322 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Gromadzka J., Wardencki W., Lores M., Lompart M., Fernandez-Alvarez M., Lipińska K.: Investigation of edible oils oxidation stability using photooxidation and SPME/GC method for determination of volatile compounds - preliminary investigation// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 58., nr. nr 3 (2008), s.321-324
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 124 times