Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności. Część 1. Właściwości
Abstract
Artykuł stanowi przegląd literatury dotyczącej wykorzystania polimerów naturalnych (białek i polisacharydów) do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych bądź opakowań artykułów żywnościowych. Omówiono ich właściwości ze szczególnym uwzględnieniem przepuszczalności pary wodnej oraz wymagania stawiane takim materiałom. Przedstawiono sposoby modyfikacji folii z polimerów naturalnych poprzez włączenie w ich struktury substancji hydrofobowych w celu poprawy ich właąciwości barierowych w stosunku do pary wodnej.
Authors (2)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 22 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Polimery
no. 53,
pages 627 - 630,
ISSN: 0032-2725 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności. Część 1. Właściwości// Polimery. -Vol. 53., nr. nr 9 (2008), s.627-630
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 327 times