Abstract
Zmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Polish Maritime Research
pages 40 - 46,
ISSN: 1233-2585 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Biernacka P., Chmiel T., Dymerski T., Wardencki W.: Metody analizy zapachu// Polish Maritime Research. -., nr. nr 1 (2011), s.40-46
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 278 times
Recommended for you
Instrumental techniques used for assessment of food quality
- W. Wardencki,
- T. Chmiel,
- T. Dymerski
- + 1 authors
2009