Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I

Abstract

Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy zawarto opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu SET (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniających próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna no. 39, pages 251 - 260,
ISSN: 0365-9445
Language:
Polish
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Kusznierewicz B., Wolska L., Bartoszek-Pączkowska A., Namieśnik J.: Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 39., nr. nr 3 (2006), s.251-260
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 264 times

Recommended for you

Meta Tags