Ocena jakości odcieków pofermentacyjnych z biogazowni komunalnych i rolniczych w aspekcie możliwości odzysku związków biogennych
Abstract
Z odcieków pofermentacyjnych pochodzących z trzech różnych grup odpadów (rolniczych, spożywczych, zwierzęcych) wytrącano struwit. Aby uzyskać maksymalną skuteczność wytrącania fosforu i azotu, odcieki pofermentacyjne wzbogacano dodatkiem związków magnezu (MgCl2, MgSO4, MgO). Wysoką skuteczność wytrącania struwitu uzyskano w temp. 21°C, przy pH 9, intensywności mieszania 240rpm,proporcjachmolowychMg:P=1,2:1oraz Mg:Ca < 1 i czasie reakcji 120 min. Stwierdzono wysoką efektywność usuwania jonów fosforanowych z odcieków pofermentacyjnych (71–98%) a jonów NH4 + w ilości 14–20%.
Citations
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
Przemysł Chemiczny
pages 1108 - 1112,
ISSN: 0033-2496 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2019
- Bibliographic description:
- Tuszyńska A., Grubba D., Majtacz J., Czerwionka K.: Ocena jakości odcieków pofermentacyjnych z biogazowni komunalnych i rolniczych w aspekcie możliwości odzysku związków biogennych// PRZEMYSL CHEMICZNY. -, iss. 7 (2019), s.1108-1112
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/62.2019.7.15
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 214 times