Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida

Abstract

Drożdże z rodzaju Candida to naturalne symbionty, które w przypadku obniżenia odporności organizmu mogą powodować grzybice. Właściwości chorobotwórcze związane są także z czynnikami wirulencji danego patogena. Oporność mikroorganizmów na leki stanowi poważny problem współczesnej medycyny. Grzyby posiadają wiele mechanizmów warunkujących lekooporność. Jednym z nich jest wytwarzanie biofilmu. Na powstawanie i rozwój biofilmu w znacznym stopniu wpływa zjawisko określane jako quorum sensing (zdolność komórek do komunikowania się ze sobą i ze środowiskiem). Dokładne poznanie działania zjawiska quorum sensing, jego udziału w powstawaniu biofilmu oraz roli w patogenezie drożdży z rodzaju Candida, jest ważnym obszarem badań naukowców na całym świecie.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Dokonania Młodych Naukowców pages 264 - 265,
ISSN: 2300-4436
Language:
Polish
Publication year:
2014
Bibliographic description:
Kurzyk E.: Ogólna charakterystyka biofilmu drożdży z rodzaju Candida// Dokonania Młodych Naukowców. -., nr. 5 (2014), s.264-265
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 389 times

Recommended for you

Meta Tags