Opracowanie metodyki oznaczania pestycydów chloroorganicznych oraz polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności pochodzenia morskiego
Abstract
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących możliwości wykorzystania różnych technik ekstrakcji związków chloroorganicznych z próbek żywności. Zaprezentowano podstawy badanych technik, oceniono ich przydatność do izolacji wybranych analitów z grupy pestycydów i polichlorowanych bifenyli z próbek żywności i wytypowano najkorzystniejszą technikę. Przedstawiony został wpływ różnych parametrów ekstrakcji na odzyski analitów. Wyłoniono technikę ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika wspomaganą promieniowaniem mikrofalowym jako najkorzystniejszą technikę ekstrakcji analitów z grupy pestycydów i polichlorowanych bifenyli z próbek żywności. Następnie oceniono różne sposoby prowadzenia etapu oczyszczania ekstraktów z pozostałości substancji przeszkadzających i wybrano technikę ekstrakcji do fazy stałej z wykorzystaniem kolumienek sorpcyjnych zawierających złoże krzemianu magnezu. Anality oznaczano z wykorzystaniem techniki GC-ECD. Uzyskane wyniki pozwoliły ocenić efektywność poszczególnych technik stosowanych na etapach ekstrakcji analitów i oczyszczania ekstraktów, a także przeprowadzić ocenę statystyczną uzyskanych wyników. Dla opracowanej procedury analitycznej wyznaczono również parametry walidacyjne.Przeprowadzone badania pozwoliły na opracowanie procedury oznaczania ksenobiotyków chloroorganicznych w próbkach ryb o zawartości tłuszczu w zakresie od 2 do 20 %.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 139 times