Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes
Abstract
Badano oscylacje róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi. Jedna faza wodna zawiera kationowy lub anionowy surfaktant podczas gdy w drugiej fazie wodnej znajduje sie substancja odpowiedzialna za smak. Dwie fazy wodne sa rozdzielone faza olejową. Oscylacje były analizowane poprzez konstrukcje portretów fazowych uzywając metody opoznienia czasowego. Kształt portretów fazowych jest rozny dla oscylatorów z kationowym i anionowym surfaktantem. Portret fazowy dla układu nieznaną substancja smakową moze byc porownany ze zbiorem portrtetów otrzymanych dla innych okreslonych układów. To może prowadzić do rozpoznania nieznanej substancji.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Magnuszewska A., Czaplicka I.: Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes// / : , 2005,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 95 times