Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes

Abstract

Badano oscylacje róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi. Jedna faza wodna zawiera kationowy lub anionowy surfaktant podczas gdy w drugiej fazie wodnej znajduje sie substancja odpowiedzialna za smak. Dwie fazy wodne sa rozdzielone faza olejową. Oscylacje były analizowane poprzez konstrukcje portretów fazowych uzywając metody opoznienia czasowego. Kształt portretów fazowych jest rozny dla oscylatorów z kationowym i anionowym surfaktantem. Portret fazowy dla układu nieznaną substancja smakową moze byc porownany ze zbiorem portrtetów otrzymanych dla innych okreslonych układów. To może prowadzić do rozpoznania nieznanej substancji.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Szpakowska M., Magnuszewska A., Czaplicka I.: Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes// / : , 2005,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 59 times

Recommended for you

Meta Tags