Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances

Abstract

Zaprezentowano, charakterystyki oscylacyjne układów trojfazowych, ktore mogą byc uzyte do rozpoznawania substancji smakowych. Zaobserwowano, że zmiany osylacyjne róznicy potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi zależą od rodzaju substancji smakowej obecnej w układzie. Ich rózne wartosci poczatkowe są ważną cechą z punktu mozliwości zastosowania tych układów w sensorach smaku. Dla kazdego układu wyznaczono portrety fazowe uzywając metody opóznienia czasowego. Kształt i powierzcnie portretów fazowych były podobne dla układu z sacharozą i kwasem octowym.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
Language:
English
Publication year:
2005
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 54 times

Recommended for you

Meta Tags