Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins

Abstract

W pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS, DPPH oraz testu wykorzystującego odczynnik Folina-Ciocalteua. Najwyższą wartość TRSA oraz całkowitą zawartość GLS odnotowano w kapuście pochodzącej z Belgii. Podczas badań próbek kapusty zaobserwowano wysoką korelację pomiędzy wartościami TRSA oraz całkowitą zawartością GLS.

Citations

  • 1 0 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 3 6

    Scopus

Cite as

Full text

download paper
downloaded 683 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY no. 41, pages 1 - 9,
ISSN: 0023-6438
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Kusznierewicz B., Bartoszek-Pączkowska A., Wolska L., Drzewiecki J., Gorinstein S., Namieśnik J.: Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins// LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 41., (2008), s.1-9
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.lwt.2007.02.007
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 284 times

Recommended for you

Meta Tags