Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier
Abstract
Zbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji typu O/W lub układu typu 'W/O + O/W/O', w zależności od zawartości fazy olejowej i wodnej w układzie. Analizowano także kinetykę przemiany alfa-krystalicznej formy emulgatora acyloglicerolwego w formę typu 'coagel'.
Citations
-
1 4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 5
Scopus
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
LANGMUIR
no. 22,
pages 2487 - 2497,
ISSN: 0743-7463 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Macierzanka A., Szeląg H., Moschakis T., Murray B.: Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier// LANGMUIR. -Vol. 22., nr. nr 6 (2006), s.2487-2497
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1021/la052937p
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 137 times