Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier

Abstract

Zbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji typu O/W lub układu typu 'W/O + O/W/O', w zależności od zawartości fazy olejowej i wodnej w układzie. Analizowano także kinetykę przemiany alfa-krystalicznej formy emulgatora acyloglicerolwego w formę typu 'coagel'.

Citations

  • 1 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 5

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
LANGMUIR no. 22, pages 2487 - 2497,
ISSN: 0743-7463
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Macierzanka A., Szeląg H., Moschakis T., Murray B.: Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier// LANGMUIR. -Vol. 22., nr. nr 6 (2006), s.2487-2497
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1021/la052937p
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 99 times

Recommended for you

Meta Tags