Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO.
Abstract
Porównano dwie metody oznaczania struktury triacylogliceroli (TAG) przy użyciu lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody wg normy ISO. Substratami tłuszczowymi użytymi do badań były oleje: rzepakowy niskoerukowy, rzepakowy wysokoerukowy oraz olej oliwkowy. Metoda opracowana w postaci normy ISO wymaga wprowadzenia pewnych zmian: należy sporządzać zawiesinę enzymu w roztworze buforu TRIS, zwiększyć ilość próby użytej do badań oraz sprecyzować sposób mieszania reagentów. Dokonano również oceny statystycznej wyników składu kwasów tłuszczowych uzyskanych przy pomocy obu metod oraz porównano precyzję tych metod. Stwierdzono, że odznaczają się one podobną precyzją.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 38,
pages 31 - 41,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Hazuka Z., Ledóchowska E., Jurkowska A.: Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 1-2 (2003), s.31-41
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 168 times
Recommended for you
VOF-DEM-FEM combined model of the reef breakwater collapse
- S. Maeno,
- L. Bierawski,
- W. Magda
- + 1 authors