Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO.

Abstract

Porównano dwie metody oznaczania struktury triacylogliceroli (TAG) przy użyciu lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody wg normy ISO. Substratami tłuszczowymi użytymi do badań były oleje: rzepakowy niskoerukowy, rzepakowy wysokoerukowy oraz olej oliwkowy. Metoda opracowana w postaci normy ISO wymaga wprowadzenia pewnych zmian: należy sporządzać zawiesinę enzymu w roztworze buforu TRIS, zwiększyć ilość próby użytej do badań oraz sprecyzować sposób mieszania reagentów. Dokonano również oceny statystycznej wyników składu kwasów tłuszczowych uzyskanych przy pomocy obu metod oraz porównano precyzję tych metod. Stwierdzono, że odznaczają się one podobną precyzją.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. 38, pages 31 - 41,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Hazuka Z., Ledóchowska E., Jurkowska A.: Porównanie metod oznaczania struktury triacylogliceroli z wykorzystaniem lipazy trzustkowej - metody Brockerhoffa i metody ISO.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 1-2 (2003), s.31-41
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 166 times

Recommended for you

Meta Tags